14. lipnja 2024.

Cover M style

Lifestyle portal za muškarce

Više informacija o Huawei EMUI 13 operativnom sustavu koji je premijeru doživio na najnovijem flagshipu Mate 50 Pro

Inteligentan, međusobno povezan, kolaborativan - EMUI 13 operativni sustav donosi novu generaciju intuitivnih značajki za još bolje korisničko iskustvo

Huawei Mate 50 Pro i EMUI 13 OS – Koja poboljšanja očekuju sve korisnike?

S novim generacijama pametnih uređaja koje s kojim potrošači sve bolje raspolažu, tehnologija koja stoji iza operativnih sustava postaje fokusirana na razvoj, personalizaciju i odgovaranje na razne, promjenjive potrebe korisnika. Uz različite operativne sustave koji pokreću različite proizvode, uvijek su postojale prepreke između uparivanja uređaja što je samo potvrda da još nismo postigli pravu razinu umrežavanja, od onih najjednostavnijih uređaja do najsloženijih. S najnovijim flagship pametnim telefonom Mate 50 Pro, Huawei predstavlja i EMUI 13 operativni sustav, donoseći brojne inovativne značajke koje olakšavaju povezivanja i korištenje moderne tehnologije brojnim korisnicima diljem svijeta.
Poboljšane mogućnosti Super Device, Widgeti za usluge i aplikacije, SuperHub, SuperStorage i mnoge druge značajke besprijekorno povezuju digitalni život korisnika, uklanjajući prepreke između uređaja pružajući maksimalnu iskoristivost svih naprednih tehnoloških specifikacija uređaja, kako bi pružile beskompromisnu verziju IoT povezivosti s potrošačkim iskustvom u srcu.
Personalizirane pogodnosti za sve korisnike
Putem EMUI 13 sustava korisnici dobivaju nove načine pristupa i interakcije s informacijama na početnom zaslonu te im se kroz interaktivne i prilagodljive značajke pruža jedinstveno personalizirano iskustvo.
S novom funkcijom Service Widget korisnici mogu nakratko pregledati informacije ili usluge unutar aplikacije bez otvaranja same aplikacije. Prelaskom prsta prema gore na određenim ikonama aplikacija, korisnici mogu generirati servisne widgete za aplikacije, a zatim ih prikvačiti na početni zaslon ili dodirnuti bilo koje slobodno mjesto kako bi ih sakrili. Ove funkcije osiguravaju pregledavanje i upravljanje informacijama i uslugama unutar aplikacije na jednostavan i učinkovit način.
Međutim, s više Service Widgeta na početnom zaslonu, korisnici se suočavaju s problemom sortiranja informacija. EMUI 13 i za taj problem pruža mogućnost slaganja ili kombiniranja odabranih servisnih widgeta putem funkcije Card Folder, donoseći pametan i jednostavan način organizacije. Korisnici mogu složiti widgete iste veličine zajedno i dugo pritisnuti kako bi ih vidjeli u obliku vodopada radi lakšeg pregleda i razvrstavanja. Dostupni su i widgeti različitih veličina za kombinaciju s prečacima aplikacija, poput svjetiljke. Widgeti koji su kombinirani mogu se podesiti po veličini prema željama korisnika.
Funkcija Smart Folders je također poboljšana na novom EMUI 13 sustavu i pruža korisnicima više opcija za veličinu mape. Osim prethodnih opcija omjera veličine od 2:2 i 4:4, nova verzija dodaje 1:2, 2:4 i druge različite veličine. Kako korisnici mijenjaju veličinu svojih mapa, broj prikazanih aplikacija mijenjat će se u skladu s time, osiguravajući učinkovitiji početni zaslon.
Proširenje mogućnosti povezivanja sa Super Device mogućnostima
Preko operativnog sustava EMUI 13 korisnicima je omogućena besprijekorna suradnja više uređaja koja im omogućuje da iskuse nove načine interakcije unutar svog personaliziranog ekosustava. U Super Device se može povezati do 10 uređaja, pružajući besprijekoran način interakcije i dijeljenja informacija, a samo povezivanje je iznimno lako uz Drag to Connect funkciju.
Putem widgeta Super Device ispod upravljačke ploče pametnog telefona Mate 50 Pro, korisnici mogu vidjeti uređaje u blizini i jednostavnim povlačenjem ikone bilo kojeg uređaja na ikonu Matea automatski povezati dva uređaja.
Uz EMUI 13 značajku Multi-Screen Collaboration, podržana je i Multi-Window opcija koja omogućuje optimalno iskustvo s dvostrukim prozorima i mogućnostima obavljanja više zadataka. Proširene opcije povezivanja vide se kroz značajku SuperHub koja donosi inovativne mogućnosti prijenosa datoteka na Huawei Mate 50 Pro. Korisnici mogu jednostavno dugo pritisnuti bilo koji tekst, fotografije, videozapise ili datoteke i povući ih do plutajućeg prozora SuperHuba kako bi privremeno pohranili datoteke, a zatim ih kasnije prenijeli u drugu aplikaciju s mogućnostima skupnog prijenosa ili ih čak na drugi uređaj.
Uz to, EMUI 13 donosi više značajki za suradnju na više uređaja kao što su Share Audio i Multi-Cam Mode, koji omogućuju povezivanje dva Huawei uređaja isto vrijeme na način da mogu podijeliti funkcije snimanja zvuka, reprodukcije audia ili korištenje kamere za fotografiranje ili snimanje, oslobađajući veću kreativnost kod korisnika.
Veliki prostor za pohranu uz SuperStorage
Radi optimizacije prostora za pohranu unutar Mate 50 Pro uređaja, EMUI 13 korisnicima pruža SuperStorage značajku, prvu tehnologiju kompresije korištene memorije i proširenja dostupnog prostora za pohranu u hiperprostoru. Putem funkcije SuperStorage, duplicirane datoteke se automatski otkrivaju i označavaju korisniku. To uključuje sadržaj koji se šalje iz aplikacija trećih strana, kao što je ista fotografija poslana s različitih platformi za chat. Korisnici tada mogu odabrati komprimiranje dupliciranih datoteka putem aplikacije Huawei Optimiser. Dodatno, SuperStorage također može identificirati aplikacije koje nisu korištene neko vrijeme, dovršiti kompresiju nakon potvrde korisnika i rasteretiti aplikaciju u stvarnom vremenu kako bi se postiglo optimalno upravljanje pohranom.
Osiguravanje privatnosti i sigurnosti
Huawei je uvijek vodio računa o sigurnosti korisnika i zaštiti privatnosti. Uvođenjem operativnog sustava EMUI 13 dodatno se iste stavke unaprjeđuju, čineći pristup dopuštenjima aplikacija, sigurnosnom statusu uređaja i zaštiti korisničkih podataka transparentnijim i kontroliranijim. Funkcija centra za privatnost pruža korisnicima opću nadzornu ploču za pregled svih ponašanja aplikacija. Proaktivna zaštita privatnosti stalno se provodi, pružajući korisnicima prijedloge protiv rizičnih aplikacija. Kada se smatra da aplikacija neopravdano koristi dano dopuštenje, Centar za privatnost preporučit će korisnicima da opozovu svoja dopuštenja. Sigurnosni centar pruža cjelokupni sigurnosni portret uređaja koji korisnicima omogućuje provjeru trenutne sigurnosne situacije uređaja u bilo kojem trenutku. To uključuje funkcije kao što su zaključavanje aplikacije, čuvanje lozinki, sigurnosna datoteka, pronalaženje uređaja i više. Naposljetku, EMUI 13 korisnicima pruža zaštitu privatnosti slike koja pomaže u brisanju osjetljivih informacija na fotografijama. Time se osigurava da se informacije poput lokacije, modela uređaja i vremena snimanja ne dijele slučajno.