16. travnja 2024.

Cover M style

Lifestyle portal za muškarce

Kako maksimalno iskoristiti sve značajke mobilne kamere

Mate 50 Pro predstavlja XMAG sustav trostruke glavne kamere, koji se sastoji od kamere s ultra otvorom blende i prvim fizičkim prilagodljivim otvorom blende na 10 razina i lećom od 50, ultra široke kamere od 13 MP s makro načinom rada i otvorom blende F2.2 i tele foto kamera od 64 MP (otvor blende F3.5) s 3.5 x optičkim te 10 x hibridnim zoomom. Zvuči impresivno, zar ne?

Fotografija više nije izolirana umjetnička vještina ili talent koji je limitiran na samo određenu skupinu ljudi. U današnje vrijeme, s napretkom tehnologija poput umjetne inteligencije i alata za uređivanje fotografija, ova umjetnost postaje sve inkluzivnija i prisutna je u raznim formatima u svakodnevnom životu većine ljudi. Ranije, ako se netko želio okušati u fotografiji, prva stvar koja se trebala osigurati je bio fotoaparat koji obično bio vrlo skup, glomazan i kompliciran za upotrebu kao i post produkciju fotografija. Danas, situacija je potpuno drugačija. Većini je postalo uobičajeno dokumentirati svoje živote fotografijama i videozapisima. Današnji pametni telefoni u suštini su kamera za sebe, koja svakome daje priliku fotografirati u bilo kojem trenutku. Kako tehnologija napreduje, rastu i očekivanja od kamera pametnih telefona. Od višestrukih objektiva do algoritamske pomoći, telefonske kamere se poboljšavaju zastrašujućom brzinom. Huawei još jednom ima tehnološki vrhunski odgovor u vidu najnovijeg flagshipa – Mate 50 Pro koji je ponovno podigao ljestvicu mogućnosti mobilne fotografije. Huawei Mate 50 Pro izgrađen je na stupovima optičkog sustava kamera mehaničke strukture te AI tehnologije fotografiranja i obrade slike.

Mate 50 Pro predstavlja XMAG sustav trostruke glavne kamere, koji se sastoji od kamere s ultra otvorom blende i prvim fizičkim prilagodljivim otvorom blende na 10 razina i lećom od 50, ultra široke kamere od 13 MP s makro načinom rada i otvorom blende F2.2 i tele foto kamera od 64 MP (otvor blende F3.5) s 3.5 x optičkim te 10 x hibridnim zoomom. Zvuči impresivno, zar ne?

No, bez obzira koliko tehnološki i softverski Mate 50 Pro bio napredan, za dobru fotografiju potrebno je malo više od pritiska na gumb. Kako vam ne bi dogodilo da od desetaka snimljenih fotografija niste zadovoljni s ni jednom, donosimo vam prvi u seriji Tips&Tricks članaka uz koje možete maksimalno iskoristiti sve mogućnosti glavne kamere vašeg najnovijeg Huawei Mate 50 Pro.

Fleksibilna dubina polja uz podesivi otvor blende za profesionalni finalni rezultat

Suradnja između hardvera i softvera ključna je za snimanje savršene fotografije. Pametni telefoni iz prošlosti uveli su dizajn “podesivog otvora blende”, ali nisu imali odgovarajući hardver za potpuno korištenje tog softvera. Mate 50 Pro donosi nam inovativnu glavnu kameru od 50 MP s ultra otvorom blende i s prvim u svijetu, fizički prilagodljivim otvorom blende podesivim na 10 razina (otvor blende F1.4 – F4.0). Dodatno RYYB ultra-sensing slikovna jedinica zamjenjuje zelene piksele u fotoosjetljivom senzoru sa žutim super pikselima, povećavajući unos svjetla za 40%. Uz to donosi i algoritme fotografije koji su također nadograđeni usvajanjem XD Fusion Pro ultra-HD mehanizma i računalne optike koja premašuje fizička ograničenja oka.

Za optimalne fotografije korisnici mogu birati između 2 načina rada, ovisno o tome koliko su dobro upućeni u fotografiju. Automatski način rada podržava 4 pametne prilagodbe otvora blende kako bi se uzeli u obzir različiti scenariji snimanja u kojima se korisnici mogu nalaziti. Uzima u obzir I količinu unosa svjetla i automatski primjenjuje odgovarajuću svjetlinu na fotografije. S druge strane, profesionalni način rada omogućuje iskusnim fotografima ručno podešavanje otvora blende između 10 različitih razina za postavljanje dubine polja i zamućenja. Korištenje automatskog otvora blende daje vam veću kontrolu jer vam omogućuje uređivanje fokusa nakon snimanja, a daje naglašeniji bokeh izgled. S druge strane, fizički otvor blende daje prirodniji rezultat koji oponaša profesionalni fotoaparat. Bilo da uživate u korištenju telefona za snimanje uspomena na obiteljskom odmoru ili za snimanje prekrasnih krajolika na ekspediciji kroz prirodu, Mate podesiva blenda daje impresivni finalni rezultat snimljenim fotografijama. Na primjer – sa širokim otvorom blende do f/1.4, fotografije se mogu snimati s većom dubinskom oštrinom, dok povećani bokeh znači da je pozadina snimljena zamućena za dubinu, dok vi i vaši prijatelji ili obitelj ostajete u prvom planu, bez izobličenja boja. Kod portreta, Huawei Mate 50 dodatno poboljšava učinak s primarnom kamerom ultra velikog otvora blende u tandemu s računalnim mogućnostima segmentacije portreta. To omogućuje primjenu zamućivanja pozadine na optičkoj razini, koje koristi fizički otvor blende i razlikuje se od algoritama otvora blende koje koriste obični mobilni telefoni. Iskorištava prednosti optičkih razina, čineći da se subjekt prirodno ističe iz okoline, glatkom kožom, prirodnim tonom kože i efektom svijetlih očiju. Mali i srednji otvori mogu se koristiti pri snimanju slika tako da pejzaži i subjekti koegzistiraju unutar iste slike. Na taj način kada snimate grupne fotografije, svi ljudi u prednjim i zadnjim redovima su jasni.

Super Night Mode i XD Fusion za oštre i savršeno naglašene noćne fotografije

Noćna fotografija je zanemareni segment ove umjetnost kojoj se mnogi umjetnici boje pristupiti. Budući da zahtijeva više opreme nego inače, mnogi amateri ili čak ambiciozni fotografi mogu se osjećati podosta obeshrabreno pred uvjetima snimanja, poglavito onih putem kamere pametnog telefona. Čak i uz uobičajenu funkciju bljeskalice, fotografiranje u mraku ne ispadne uvijek onako kako biste željeli. Izazov kada je u pitanju pronalaženje savršenog gadgeta s pouzdanom kvalitetom objektiva i automatskih načina fotografiranja može biti i veći ako korisnici preferiraju korištenje pametnog telefona za fotografiranje spontanih ili akcijskih trenutaka u uvjetima s malo svijetla. S ove strane, HUAWEI Mate 50 Pro pruža snažnu osjetljivost na svjetlo unutar svoje primarne kamere i koristi algoritam XD Fusion Pro. To omogućuje oštre i detaljne noćne scene s kalibriranom svjetlinom za slike, zajedno s hladnom i toplom usporedbom. Uz Huawei 50MP RYYB Ultra Vision za stražnju kameru osigurana je visoka svjetlosna osjetljivost koja uključuje vrhunski RYYB niz filtara boja koji zamjenjuju zelene piksele u senzoru žutim pikselima, povećavajući unos svjetla za 40 posto. Osjetljivost kamere na svjetlo podržava do ISO 400 000, što učinkovito poboljšava performanse kamere u okruženjima sa slabim osvjetljenjem i snima jasne noćne fotografije bogatih detalja. Na primjer, tko od nas nije pokušao snimiti očaravajuće fotografije zalaska sunca? Noćni način rada na Mate 50 Pro moći će snimiti fotografiju s jasnim i vjernim omjerom svjetline i tamnih detalja, kao i balansiranim hladnim i toplim bojama. U tamnijim okruženjima, RYYG senzor povećava količinu svjetla koje kamera hvata, osvjetljavajući cijelu sliku dok zadržava detalje u svijetlim i tamnim područjima. Snimite horizont grada u Super Night Modeu uz širokokutnu leću kamere koja omogućuje snimanje gradskog pejzaža u njegovom punom sjaju. Također, uz značajku Motion Blur mogu se izostaviti i zaobići pokretne smetnje u pozadini objekta, kao što su automobili ili prolaznici, te zadržati oštar fokus na objektu fotografije. Ako ste više skloni noćnim nebeskim objektima, fotografije noćnog neba ili objekata poput Mjeseca će biti izvrsne i detaljizirane, dok se za umjetnički dojam možete poigrati s funkcijom Light Painting. Odaberite noćnu vizuru, stilski izraz i uz ponešto kadriranja, stabilizacije i nezaobilaznu pomoć AI tehnologije, većina napravljenih fotografija će dobiti vrlo zadovoljavajuću ocjenu

Telefoto objektiv, ultraširok kut snimanja od 120 stupnjeva i fantastično precizna macro kamera za sve razine detalja

Mogućnosti zumiranja uvijek su bile jedan od čimbenika koji definiraju dobru kameru. Biti u mogućnosti snimati fotografije iz daljine, ali ipak postići jasne detalje bilo je cilj većine amaterskih I profesionalnih fotografa. Kvaliteta zuma upravo je jača strana Huawei Mate 50 Pro flagshipa, zahvaljujući kombinaciji triju modula kamere sa super-rezolucijom i fuzijskim algoritmima. Rezultat je dobro očuvanje detalja fotografije, bez obzira koristite li ultra široki ili tele objektiv.
Za ultra široku kameru koja pokriva kut snimanja od 120 stupnjeva, Huawei Mate 50 Pro koristi senzor od 13 megapiksela, koji se nalazi iza leće od 13 mm, otvora blende f/2.2. Podržava auto fokus, a koristi se i za makro snimke. Rezultati ove kamere su izvrsni. Daje veliku količinu detalja na dnevnom svjetlu koji su dodatno naglašeni balansom glavnog senzora za kontrast i boju. Pri snimanju pejzaža, za što bolji kadar važno je zaključati fokus na subjekt fotografije. Sami odabir točke fokusa jamči snimak bez zamućenja, uvjerljivih boja i učinkovitom korekcijom leće podjednako izoštrava detalje u kutovima, kao i u sredini kadra. Mate će trebati oko 4 sekunde da snimi takve snimke ultra širokom kamerom, ali kvaliteta fotografije je izvrsna. Ono u čemu ova ultra široka kamera uistinu briljira je makro fotografija. Super Macro način se automatski aktivira kada se kamera fokusira na minijaturni objekt u rasponu od 3 do 5 cm. Makro način radi jako dobro i ako stvarno želite snimiti sjajne krupne planove ovo je funkcija u kojoj ćete vrlo brzo uhvatiti dinamiku korištenja. Uz korištenje ručnog fokusa i malo vježbe, možete dobiti doista nevjerojatne rezultate. Širokokutna makro kamera podržava i super makro snimanje videa, povećavajući detalje i prikazujući ih s izvanrednom jasnoćom. Telefoto periskopska kamera je vrlo detaljna i bez previše buke. Zoom 3.5x fotografije su zaista detaljne bez gotovo ikakvog gubitka jasnoće, jednako kao i fotografije nastale hibridnim 10 x zumiranjem. Huawei algoritmi koji smanjuju šumove i fokusiraju detalje odrađuju jako dobar posao. Ova tele – foto leća od 64 MP podržava raspon zumiranja do 200x za povećanje onih scena koje u normalnim uvjetima ostaju izvan vidnog polja. Zahvaljujući ovim izvrsnim tehničkim predispozicijama, Huawei Mate 50 Pro savršen je za ljubitelje prirode, jer i najsitnije detalje vjerno prenosi na fotografiju.